Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

Енциклопедия

Диария

Под диария (разстройство) се разбира често изхождане на воднисти изпражнения. Новородените кърмени бебета имат временна физиологична диария. Тя преминава бързо.
Симптоми:
Диарията сериозно притеснява детето. Коремчето му се подува от газовете, боли го, често детето повръща. Анусът се зачервява от редките изпражнения. Те са с неприятна миризма и със слуз. Ако откриете в изпражненията кръв, потърсете лекар. Това може да е признак на инфекциозно заболяване, но ако кръвта е оскъдна и на тънки жилки, е безобидно. От напъните се пукат капиляри и малко кръв се появява с изпражненията. Диарията е неприятно изживяване, но така организмът изхвърля токсините, вирусите или бактериите, които са я предизвикали.
Лечение:
Ако изхожданията не са чести и детето е в добро общо състояние, не бързайте с лекарствата. Оставете го на строга диета – варени картофи, ориз, сухари, обикновени бисквити, солети, нишесте без мляко. За бебетата – диетични млека и каши. Подходящи течности са чай от шипка, лайка, оризова отвара, вода, електролитни разтвори. Може да прибавите прахчета против разстройство.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби