Среброто е известно с това, че става все по-красиво и лъскаво с носенето. То има свойството да се самопочиства. Това, обаче, не означава, че не трябва да полагаме специални грижи за него.

Среброто е ковък метал и лесно се обработва, а това означава, че в никакъв случай не трябва да сме груби, когато се захващаме с почистването на повърхността на сребърните бижута. Необходимо е да ги изтриваме с мека кърпа. Синтетичната материя не е подходяща, защото може да надраска или нарани повърхността им.

В специализираните бижутерски магазини се продават меки кърпички за почистване на сребърни накити, както и на масивни сребърни комплекти за жени или мъжки ланци, например. Тези кърпички съдържат определени вещества, които съдействат за възвръщане на блясъка на сребърното бижу.

В домашна обстановка можете да си служите и с материали, които са ви под ръка.

Навлажнено с течен сапун и разреден с топла вода памучно парцалче ще ви помогне да се погрижите за сребърния си пръстен и колие. Натъркайте ги с навлажненото парцалче съвсем нежно, след което изплакнете със студена вода. Задължително после подсушете. Вместо парцалче, можете да използвате мека четка за зъби, за да почистите повърхността на бижуто.

Сребърните бижута потъмняват, когато дълго време не са носени. В този случай можете да използвате паста за зъби, но тя задължително трябва да е само бяла. Втрийте я в сребърния накит с пръсти и след това изплакнете обилно със студена вода.

Ако ще почиствате по-обемисти колиета и накити, направете паста от сода за хляб и вода. Използвайте памучно парцалче за почистване на по-голямата сребърна повърхност и отново използвайте студена вода за изплакване. Ако повърхността е по- замърсена, оставете пастата да подейства за няколко минути.

Значително по-трудно е, когато по колието или пръстена има камъни. Избягвайте да нанасяте от пастата върху камъните. Те не се нуждаят от полиране.

  • След като сте почистили вече сребърните си бижута, не ги оставяйте в кутия с други накити, за да не се наранят.

 

  1. Добра идея е да се съхраняват в найлонови пликчета с цип, който затваря плътно бижуто. Така ще предотвратите окисляването и потъмняването на повърхността на сребърните накити.
  2.  

Не оставяйте сребърните си пръстени и колиета върху дървена повърхност. Дървото, и по-конкретно дъбът, има киселина, която уврежда метала.

Сваляйте сребърните си бижута, когато предстои да ходите на басейн с минерална вода, за да не потъмнеят.